Παγκόσμια οικονομία: Τι άλλο μπορεί στραβώσει μέσα στο 2020

GONZALO FUENTES

Παγκόσμια οικονομία: Τι άλλο μπορεί στραβώσει μέσα στο 2020

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που δέχτηκε ισχυρό σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού αρχίζουν να ξεθωριάζουν αφήνοντας αβέβαιες τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουμε δει την κορυφή της ανάκαμψης», δήλωσε ο Χοακίν Φελς, παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management, στο Bloomberg Television εξηγώντας πως με τη λήξη των lockdown και την άρση των περιορισμών η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε ως ένα σημείο. Έχοντας όμως ήδη φτάσει στην κορύφωσή της, η παγκόσμια ανάκαμψη θα φθίνει ως το τέλος του 2020.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγουν επίσης αναλυτές της Amundi Asset Management υποστηρίζοντας πως παρόλο που τα χειρότερα φαίνεται να έχουν τελειώσει, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να απέχουν πολύ ακόμη από την ανάκαμψη και την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδά τους. Η Amundi υποβάθμισε την οικονομική πρόβλεψή της για το 2020 και τώρα αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μεταξύ 3,5% και 4,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη μείωσης μεταξύ 2,9% και 4,2%.

Οι ανησυχίες έτσι είναι πολλές. Σύμφωνα με το Bloomberg ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες.

Από τη μία ο χειμώνας που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο κάνοντας πιθανό ένα νέο κύμα του ιού, τη στιγμή μάλιστα που η κούρσα για ένα εμβόλιο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από την άλλη τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων πρόκειται να λήξουν. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες έριξαν σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας, καλούνται πλέον να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες. Τα πακέτα, ωστόσο, φαίνεται να απέδωσα δίνοντας αισιόδοξα αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η ανεργία μειώθηκε απότομα τον Αύγουστο ενώ η αγορά κατοικίας έδωσε θετικά σημάδια. Η σταθερή ανάκαμψη της Κίνας «μεταφράζεται» από τους αισιόδοξους ως οδηγός για το πού κατευθύνεται και ο υπόλοιπος κόσμος- για τους αναλυτές της Amundi μάλιστα η Κίνα αποτελεί εξαίρεση υποστηρίζοντας ότι «θα φτάσει πιθανότατα στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019 έως το τέλος του 2020». Η βιομηχανία της Γερμανίας επίσης δείχνει θετικά σημάδια τη στιγμή που οι αναδυόμενες αγορές παίρνουν ανάσα από την πτώση του δολαρίου.

Και τέλος οι συνεχείς εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να επιδεινωθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου υπονομεύοντας έτσι την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η διατήρηση της δυναμικής σε όλα αυτά τα μέτωπα δεν θα είναι εύκολη. Τα πακέτα οικονομικής στήριξης ενδέχεται να χρειάζονται ανανέωση-σε μια περίοδο που ορισμένοι θα ήθελα να τα μειώσουν- και ενώ η μείωσή τους ενδέχεται να επηρεάσει τις αποδόσεις των οικονομιών στις οποίες οι αγορές είναι ευάλωτες.

Το εμβόλιο όσο γρήγορα και αν βρεθεί δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει εκτεταμένους εμβολιασμούς. Ακόμα και όταν βρεθεί θα χρειαστεί χρόνος ώστε να εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός του πληθυσμού, υποστηρίζει ο καθηγητής Ουόρικ Μκκιμπιν του Brookings Institution και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα μοντέλα του Μκκιμπιν, ο ιός θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Οι υπολογισμοί αυτοί καθιστούν επομένως επιτακτικούς τους ευρείας κλίμακας εμβολιασμούς προτού αρχίσει να μειώνεται το οικονομικό κόστος.

Επιπλέον, τη στήριξη της αγοράς εργασίας θα ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία αναδιάρθρωσης της αγοράς με την ανακατανομή πόρων και την επανεκπαίδευση εργαζομένων σε βιομηχανίες που δεν είναι πλέον βιώσιμες. Ήδη άλλωστε αρκετές από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου έχουν ανακοινώσεις περικοπές θέσεων εργασίας.

Τα ανησυχητικά σημάδια όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Οι καταναλωτές στην Κίνα παραμένουν απρόθυμοι να ξοδέψουν ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σημείωσαν τη χειρότερη πτώση των κερδών τους εδώ και μία δεκαετία, διογκώνοντας παράλληλα το χρέος.

Στις ΗΠΑ από την άλλη γίνεται προσπάθεια για περισσότερα φορολογικά κίνητρα, τα οποία ενδέχεται να διατηρήσουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες εξασθενούν και τα εργοστάσια προσπαθούν να μειώσουν το κόστος τη στιγμή που η χαμηλή ζήτηση και οι μειώσεις των τιμών συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους. Παρόλο που η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επεκτείνει τα οικονομικά προγράμματα στήριξης, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τερματίσει τα οικονομικά πακέτα τον Οκτώβριο θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προειδοποίησε τέλος σε συνέντευξη τύπου ότι «ο χειμώνας έρχεται» και τη χώρα πρέπει να ασχοληθεί με τον ιό.


Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC