Οι παγκόσμιες τάσεις που ήρθαν για να μείνουν

Οι παγκόσμιες τάσεις που ήρθαν για να μείνουν

Του Χρήστου Αντωνόπουλου

Με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει τη σκακιέρα για την περίοδο 2020-2021, θα επιχειρήσουμε να κοιτάξουμε βαθιά στην κρυστάλλινη μπάλα που έχουμε μπροστά μας και να αποκρυπτογραφήσούμε τις τάσεις και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και για το επερχόμενο 2021. Είναι βέβαιο όμως ότι κάποιες από τις παρακάτω τάσεις ήρθαν για να μείνουν και η παρουσία τους θα μας συνοδεύει σε ένα πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

(Μη) έλλειψη ρευστότητας και το επικαιροποιημένο “Whatever it takes”

Ενώ αρχικά υπήρξαν φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις θα πάθουν ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας λόγω μείωσης των πωλήσεων, εδώ χάρη στα χρηματοοικονομικά εργαλεία που φαίνεται να διαθέτουν τα οπλοστάσια των κεντρικών τραπεζών, το κενό φαίνεται να καλύπτεται. Με τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά και τις κάνουλες χρηματοδότησης ορθάνοιχτες, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν άμεση πρόσβαση σε ρευστό.

Η δημοσιονομική πολιτική φαντάζει και είναι μια δυναμική απάντηση στο υπάρχον πρόβλημα αλλά τα μεγάλα επίπεδα δανεισμού μετά την κρίση του 2008-2012 στην Ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για κάποιες χώρες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά μέσα.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν η διατήρηση μεγάλων ποσοστών μόχλευσης με παράλληλη πτώση της παραγωγής και των πωλήσεων θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό.

Απομείωση στοιχείων ενεργητικού

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότερες εταιρείες θα δούνε τα στοιχεία ενεργητικού τους (είτε πρόκειται για ενσώματα, είτε για ασώματα πάγια) να απoμειώνονται, να υπόκεινται δηλαδή σε ένα λογιστικό αλλά και ρεαλιστικό impairment. Φωτεινή εξαίρεση θα αποτελέσουν άυλα στοιχεία που σχετίζονται με software ή άλλες τεχνολογίες αιχμής.

Αυξήσεις στις αιτήσεις για χρεοκοπίες και τραπεζική αντίδραση

Στο καλό σενάριο δεν θα υπάρξουν σημαντικά “λουκέτα” στην αγορά, αλλά μια σειρά από μικρομεσαίες εταιρείες που θα υπαχθούν σε κάποιο light πτωχευτικό κώδικα και θα ζητήσουν προστασία από τους πιστωτές μέσω κάποιου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συνοδευτεί και από εκτεταμένα debt forgiveness που θα επιφέρουν κλυδωνισμούς στα αποτελέσματα χρήσεως των τραπεζών.

Στο κακό πλην ρεαλιστικό σενάριο να υπάρξουν πολλά λουκέτα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και από γίγαντες ορισμένων κλάδων στον τουρισμό και τις μεταφορές, ο τραπεζικός κλάδος θα δοκιμαστεί σκληρά σε μια περίοδο όπου φαινομενικά είχε εσωτερικά εξυγιανθεί και στόχευε ψηλότερα. Σε αυτήν την περίπτωση και με δεδομένη τη χειροτέρευση των ισολογισμών των τραπεζών σε ένα δεύτερο κύμα του ιού, ίσως η φθηνή ρευστότητα να μην διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία αλλά σε άλλου είδους χρηματοοικονομικά assets υψηλής εξασφάλισης.

Περιφεριοποίηση των αλυσίδων τροφοδοσίας

Η έξαρση του COVID-19 θα λειτουργήσει ως καμπανάκι για πολλούς executives που θα αναθεωρήσουν την ανθεκτικότητα του υπάρχοντος παγκοσμιοποιημένου συστήματος τροφοδοσίας σε μια σειρά από προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο ιατρικός εξοπλισμός. Ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής-Κίνας, η ανάγκη ύπαρξης αποθεμάτων ασφαλείας σε κοντινή απόσταση από τα σημεία πώλησης, καθώς και οι συνήθεις (αλλά ίσως πλέον λιγότερο χρήσιμες) μεγάλες κλίμακες παραγωγής που οδήγησαν εξ’ αρχης την παραγωγή σε τόπους μακρινούς, θα επαναξιολογηθούν.

Έκρηξη στη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών

Δεν είναι καινούριο trend, η ραγδαία αύξηση των cross-border data flows. Παρουσιάζει πολλαπλάσια αύξηση τα τελευταία 20 χρόνια σε σχέση με το εμπόριο των αγαθών. Τα data είναι το πετρέλαιο της εποχής μας, δηλαδή η πιο σημαντική πηγή πλούτου αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Για τις περισσότερες εταιρείες είναι ζωτικής σημασίας πληροφορίες να γνωρίζουν ποιος αγόρασε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, τι αγόρασε, γιατί το αγόρασε και αν πρόκειται να ξαναγοράσει.

Στο υπάρχον περιβάλλον, η πρόσβαση και η χρήση πληροφοριακών δεδομένων θα αποτελέσει τον άξονα για μεγέθυνση του εμπορίου, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Μεταξύ 2005 και 2021, η παγκόσμια κίνηση στο ίντερνετ θα έχει αυξηθεί κατά 127 fold (φορές). Παράλληλα, η διεύρυνση του δικτύου 5G θα υποστηρίξει το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, ή “ΙοΤ”), ώστε μέχρι το 2021, ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο θα είναι τριπλάσιος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ψηφιακός καταναλωτισμός

Οι καταναλωτές θα προτιμήσουν τοπικές, βολικές, contact-less λύσεις για τις αγορές τους που θα οδηγήσουν στο επονομαζόμενο “digital life”. Αναμένεται συνεχής αύξηση του όγκου των αγαθών και υπηρεσιών που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce). Ο κόσμος πέρασε αρκετό χρόνο μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των lockdowns και εξοικειώθηκε ακόμα περισσότερο με online τρόπους διασκέδασης, ενημέρωσης αλλά και αγορών. Παράλληλα, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε πιο προσεκτικές αγορές τους καταναλωτές μέσω διαδικτύου, κάτι που αναμένεται να συμπιέσει τις τιμές πολλών καταναλωτικών αγαθών. Ο value-oriented καταναλωτής επέστρεψε για να μείνει.

Συμπερασματικά, η παγκόσμια οικονομία περνάει σε μια νέα φάση, με πολλές κακουχίες αλλά και με αυξημένη ψηφιοποίηση στο διεθνές εμπόριο. Όπως γίνεται σε κάθε νέο οικονομικό κύκλο, θα επιβιώσουν και θα ακμάσουν οι πιο προσαρμοστικοί κατά τον Δαρβίνο. H ψηφιακή μετατροπή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων παύει να είναι επιλογή αλλά γίνεται “υποχρεωτική”. Think globally, act locally μαθαίνουμε άλλωστε από τα βιβλία management και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί κατά κόρον και στην πράξη.

*Ο Χρήστος Αντωνόπουλος είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής με πολυετή θητεία στην Ελλάδα και τις HΠΑ.


Πηγή: Capital.gr