Ο κορωνοϊός και η νέα πραγματικότητα
Του Σταύρου Νικηφοράκη
Πρόσφατα, 8 Ιανουαρίου 2020 στα “Χανιώτικα Νέα” σε άρθρο μου με τίτλο “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εάν μπορεί η χώρα μας να ακολουθήσει το θαύμα της Εσθονίας”, είχα αναφερθεί διεξοδικά στο ξεχωριστό παράδειγμα της μικρής αυτής χώρας που πρωτοπορεί δυναμικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σήμερα 2,5 μήνες μετά ένας εχθρός που δυστυχώς είναι αόρατος έχει στόχο να ανατρέψει τις ζωέςμας, να καθηλώσει την παγκόσμια οικονομία σε πρωτόγνωρα επίπεδα και απρόβλεπτους δείκτες.
Η Κίνα, παγκόσμια οικονομική δύναμη καθυστέρησε να λάβει μέτρα και κατηγόρησε τον γιατρό Li στην πόλη Ουχάν που πρώτος ενημέρωσε την κυβέρνηση για τον επερχόμενο θανάσιμο ιό με συνέπεια να πεθάνει ο ίδιος από τον ιό και σήμερα να είναι ένας λαϊκός ήρωας στη χώρα αυτή.
Μια χώρα που προηγείται και πρωτοπορεί στην ψηφιακή τεχνολογία διεθνώς. Με αφορμή τον νέο κορωνοιό μεταφέρω σχετικό άρθρο για την χώρα αυτή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” της 24.3.2020.
- Στις εισόδους και εξόδους των τρένων και των σταθμών του Metro έχουν εγκαταστήσει θερμικές κάμερες που θερμομετρούν από απόσταση τους επιβάτες και εμφανίζουν σε ευκρινές σημείο όποιον έχει πυρετό πάνω από 37.3 ενώ ηχητικό σήμα ειδοποιεί την αστυνομία που καταφθάνει και οδηγεί τον ασθενή σε καραντίνα.
- Με εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί κάθε κάτοικος να δει αν υπάρχουν νοσούντες στο συγκρότημα που κατοικεί και σε ποιες γειτονιές έχουν εντοπιστεί και πόσα κρούσματα.
- Αυστηρά μέτρα επιτήρησης ελέγχουν τη θερμοκρασία και τα έγγραφα που επιτρέπουν τη μετακίνηση ,αλλά και την αναγνώριση προσώπων στην περίοδο της μεγάλης κρίσης επειδή ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.
- Η προτεραιότητα για την υγεία των πολιτών της, έβαλε σέ δεύτερη μοίρα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις σχετικές αυστηρές διατάξεις που διέπουν τον σχετικό νόμο.
Πρόσφατα στη χώρα μας ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 1,5 μήνα νωρίτερα από τα προγραμματισμένα εγκαίνια παρουσίασε εσπευσμένα λόγω της επιδημίας την λειτουργία της δικτυακής πύλης gov.gr μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια πιστοποιητικά και υπηρεσίες να προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά.
Σκοπός της νωρίτερα αρχικής δοκιμαστικής εφαρμογής είναι η σταδιακή εξυπηρέτηση προσώπων αλλά και επιχειρήσεων που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω κορονοϊού πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις υπηρεσίες, άσκοπος χρόνος στις ουρές και στα γκισέ εφοριών τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών.
Σημαντικός αριθμός πιστοποιητικών που έπρεπε να επισκεφθούμε πριν, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά μας ΚΕΠ, παρέχονται πλέον από τη διαδικτυακή πύλη gov.gr. Προϋπόθεση φυσικά η εξοικείωση των πολιτών με την τεχνολογία και απαραίτητη η χρήση του προσωπικού μας κωδικού Taxisnet που όλοι έχουμε.
Επιπρόσθετα σε πρώτη φάση προχώρησε η απλή συνταγή για φάρμακα και υλικά για χρόνια πάσχοντες ασθενείς, αφού πρώτα γίνεται η πιστοποίηση μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Για τις υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις ακολουθείται η διαδικασία στην αρχική σελίδα gov.gr αφού πρώτα επιλέξουμε την ενότητα Υπεύθυνη Δήλωση και εξουσιοδότηση, ενώ για την ίδρυση εταιρείας εξουσιοδοτημένο πρόσωπο μπαίνει στην εφαρμογή e-YMS και ακολουθεί τα βήματα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών στοιχείων ,και αυτόματα γίνονται πλέον οι ενέργειες εγγραφής της εταιρείας στο Επιμελητήριο, ΓΕΜΗ, έκδοση ΑΦΜ ως και ενημέρωση ΕΦΚΑ.
Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει και η δικαιοσύνη με σκοπό να προχωρήσουν γρήγορα υποθέσεις που δεν χρειάζονται απαραίτητα φυσική παρουσία δικαστών και δικηγόρων.
Από τα μαιευτήρια πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονική εγγραφή του νεογνού στα δημοτολόγια του Δήμου, το νεογνό αποκτά ΑΜΚΑ ,και φυσικά από το μαιευτήριο γίνεται ηλεκτρονικά η ενημέρωση για την οικονομική ενίσχυση των 2000 ευρώ εφόσον η οικονομική κατάσταση της οικογένειας το επιτρέπει με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Οπως έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με ηλεκτρονικά μέσα. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα δικτυακή εποχή. Μια εποχή Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εργασία εξ’ αποστάσεως και σύντομα ηλεκτρονικής διδασκαλίας και ψηφοφορίας.
Είχα κλείσει το άρθρο μου τότε με μια ευχή: η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να φέρει γρήγορα και θετικά αποτελέσματα όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Έγιναν πράγματι και γίνονται πολύ σημαντικά βήματα. Μας πρόφτασε όμως η εποχή του κορονοϊού, μια εποχή παγκόσμιου προβληματισμού και ανασφάλειας. Στο τέλος αυτής της εποχής σίγουρα ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος.
Θα αναθεωρήσουμε βασικές αρχές της ζωής; θα αλλάξουνε οι εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις; Οι παραδόσεις; Η κουλτούρα των λαών;
Το σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα αόρατο εχθρό που εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που φυσικά είναι η σημαντικότερη επίπτωση στη ζωή μας πρέπει να ξεχάσουμε και τους στόχους για τα δημόσια έσοδα, τις επενδύσεις, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλεονάσματα και κοινωνικές παροχές. Πρέπει δυστυχώς να ετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που ακολουθούν και να προετοιμαζόμαστε να χτίσουμε την νέα εποχή.
*Ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης είναι ορκωτός ελεγκτής
πρόεδρος Δ.Σ. της UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕ
Χανιώτικα Νέα
https://www.haniotika-nea.gr/o-koronoios-kai-i-nea-pragmatikotita/